https://bodybydarwin.com
Slider Image

Recifurile curată de Cuba sunt ideale pentru a observa mari rechini de ciocan

2020

Fidel Castro era cunoscut pentru dragostea sa de scufundări, atât de mult încât CIA a proiectat odată un potențial (deși nu a fost niciodată dus la cale) un plan de a ascunde o bombă lângă locul său de scufundare preferat, un lanț de insule de pe coasta de sud a Cuba. Decenii mai târziu, în 1996, Castro a numit locul un sanctuar marin, cunoscut sub numele de Jardines de la Reina sau Grădini ale Reginei. La doar câteva sute de kilometri de Miami, rezervația este acasă la unul dintre cele mai curate recifuri din Caraibe și poate din lume.

„Nu m-am scufundat niciodată într-un sistem atât de sănătos în viața mea”, spune Tristan Guttridge, un ecolog comportamental și director anterior al Laboratorului rechinului Bimini din Bahamas. „Fiecare scufundare a făcut doar minte”, spune el. Guttridge a vizitat sanctuarul în această primăvară, în căutarea unor mari ciocane - în special a unor animale de o anumită dimensiune impunătoare. Discovery Channel și-a documentat călătoria pentru a începe săptămâna rechinului luni.

Totul despre Grădinile Reginei este mare. Reciful în sine se extinde pe o lungime de peste 60 de mile de-a lungul coastei, crocodili câtă vreme minivanii se îndepărtează prin pădurile sale de mangrove, peștii cu gura căscată, numiți ciuperci de goliath, cântăresc peste 600 de kilograme și, apoi, sunt rechinii. Sanctuarul găzduiește rechini mătăsoși, rechini din recifa din Caraibe, rechini asistenți medicali, rechini balene și alții. Scufundați-vă în apele sale și veți avea garanția de a vedea acțiuni.

Cuba are o mulțime de mituri și legende despre rechini mari, spune Melissa Marquez, biolog marin și fondatoare a Inițiativei Fins United care s-a alăturat lui Guttridge în călătorie. Un lore înconjoară un anumit rechin din sanctuar, cunoscut sub numele de "Regina", probabil că nu unul, ci un grup de ciocane mari de dimensiuni monstru care bântuiesc reciful, spune Marquez.

Deloc nu știm prea multe despre marile ciocane, dincolo de tendința lor de a migra sute de kilometri în întreaga lume și de dragostea lor de a gusta pe stingrays. În timpul sondajelor, biologii adesea aglomerează speciile cu verii lor de ciocan, astfel încât estimările populației nu sunt în general de încredere, spune Guttridge. El și Marquez au vizitat sanctuarul Cuba ca o călătorie de explorare pentru a vedea dacă pot găsi vreun mare ciocan și să documenteze starea recifului. Ei vor să se întoarcă pentru a eticheta animale individuale și să colaboreze la cercetarea cu oamenii de știință cubanezi.

De acum, nimeni nu știe câte mărețe de ciocan folosesc recifele din Cuba ca o oprire la migrațiile lor sau unde animalele se îndreaptă spre vară. Apele din jurul Cuba au fost relativ neexploatate în afara localnicilor și pescarului cubanez, spune Marquez.

La ultima lor scufundare în sanctuar, Marquez și Guttridge au reușit să ia o imagine a unui mare ciocan. Animalul măsura 13 metri peste, cu siguranță mare, dar cu siguranță nu este aproape de cele mai mari ciocane văzute vreodată.

Mai impresionant decât un singur cap de ciocan este numărul pur de rechini din toate speciile care pătrund în ape. Prezența rechinilor indică un recif înfloritor, iar Grădinile Reginei nu face excepție. Rechinii sunt de 10 ori mai mari să fie găsiți în rezervație și multe specii de pești sunt mai mult de două ori mai numeroase în sanctuar decât în ​​afara limitelor sale. Guvernul cubanez permite ca mai puțin de o mie de scafandri să intre în zonă în fiecare an și limitează pescuitul la o serie de homari din periferia conservării. Recifele sunt o sursă de mândrie națională.

"Cum ar trebui să arate toate recifele de corali din întreaga lume", spune Marquez. „Acum va fi foarte scufundat în altă parte.”

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut