https://bodybydarwin.com
Slider Image

Noroiul din fundul unui lac mexican păstrează secrete despre dispariția imperiului Maya

2020

Un lac special se află în inima Peninsulei Yucatán, capătul cozii din Mexic, care se lipeste în Golf. Este unicitatea? Loch-ul este sigilat cu un fund de argilă: singura cale de intrare a apei este prin ploi, singura cale de a scăpa este prin evaporare. Apele sale sunt sărate, pline de minerale dizolvate. Când ploaia eludează zona suficient de mult timp, un cristal alb, numit gips, se adună în noroiul din fundul lacului. În ultimele cinci mii de ani, reziduurile au apărut doar în albia lacului într-o singură perioadă de timp: la fel cum Imperiul Maya a intrat în declin.

În urmă cu decenii, studiind lacul, numit Chichancanab, cercetătorii climatici au aflat că o secetă se declanșează pe Maya. Cu toate acestea, habar nu aveau cât de pariată era regiunea. Acum, folosind gipsul ca ghid, același grup a arătat că precipitațiile au scăzut cu aproape jumătate în timpul prăbușirii Maya și în sus cu 70% în anii cei mai securi, potrivit unui document publicat joi în Science .

Ploaia a fost o mare afacere pentru vechii Maya: calendarul lor elaborat poate să fi fost conceput pentru a ajuta la prezicerea ploii sezoniere. Astăzi, Maya mai ține ceremonii de ploaie, asemănătoare cu ritualurile efectuate cu mii de ani în urmă, pentru a coaxa dușuri de la zei. În Lacul Chichancanab, cel mai mare din Peninsula Yucatán, cercetătorii au descoperit cum au devenit condițiile grave.

„Chichancanab este o mină de aur. Dar, în acest caz, nu este aur, este gips ”, spune Mark Brenner, care studiază lacurile de-a lungul timpului geologic la Universitatea din Florida și unul dintre autorii de pe hârtie. „Este atât de valoros pentru ceea ce facem.”

Mineralul este o binecuvântare a cercetătorilor, deoarece atunci când se formează gipsul, acesta captează apa în structura sa chimică, păstrând moleculele antice. „Ați putea numi apă fosilă”, spune Nick Evans, care studiază paleoclimul la Universitatea din Cambridge și a lucrat și la cercetare.

În timpul secetei care a zguduit zona cu mai bine de o mie de ani în urmă, cei mai ușori atomi s-au evaporat din lac mai întâi, lăsând în urmă cea mai grea grămadă. Analizând moleculele de apă blocate în gipsul vechi, cercetătorii au stabilit că Maya a trecut prin două plasturi extrem de uscate timp de zeci de ani la rând. Primul a durat de la aproximativ 750 până la 850 e.n., în culmea civilizației, iar următorul a venit între 950 și 1050 CE, în timp ce colapsul politic a stricat marile orașe ale Maya.

„Este destul de uimitor că acum putem estima precipitațiile și umiditatea relativă cu mii de ani în urmă”, spune David Hodell, autorul principal al lucrării care studiază și paleoclimatologia la Universitatea din Cambridge. El și echipa sa au colectat probe moderne de apă și date climatice din lac timp de peste un deceniu pentru a folosi relația cunoscută între machiajul chimic al apei și cantitatea de precipitații, pentru a estima mai bine precipitațiile antice.

Puteți aplica această metodă la orice sistem de lac sau depozit marin sau Marte, pentru asta, spune Hodell. Oriunde se găsește ghips, inclusiv planeta roșie, este joc. Dacă ar putea pune mâna pe un eșantion marțian, cercetătorii ar putea studia istoria climatului extraterestru. Deocamdată, examinarea gipsului într-un lac mexican poate oferi o perspectivă asupra dezlegării Maya.

Lipsa de ploaie nu a dat jos Maya de unul singur, dar sigur că nu a ajutat. „Nu promovăm o singură teorie a bulinelor, spune Brenner. „Când aveți aceste secete severe prelungite, probabil provoacă stres intens asupra comunității.”

Evans este de acord. „Societatea nu poate funcționa cu adevărat fără apă”, spune el.

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut