https://bodybydarwin.com
Slider Image

Plimp este un mashup avion-blimp care promite un transport aerian sigur

2020

În 1908, la cinci ani după primul zbor al fraților Wright la Kitty Hawk, locotenentul armatei americane Thomas Etholen Selfridge a obținut distincția dubioasă ca fiind prima persoană care a murit într-un accident de avion. De fapt, primii ani ai aviației sunt plini de corpuri. Săptămâna trecută, o pereche de frați din statul Washington au debutat cu o aeronavă pe care o văd drept răspunsul visului îndelung căutat al zborului perfect sigur. Cu un corp rigid, înaripat, ținut sub un plic masiv care conține heliu, ambarcațiunile lor sunt facturate ca o fuziune atât a tehnologiei avionului, cât și a tehnologiei blimp. Se numește „Plimp”.

Egan Airships, compania formată din frații gemeni James și Joel Egan, și-a debutat Plimp la expunerea InterDrone la începutul acestei luni. Primul model nu este echipat, ceea ce îl face un avion blone drone, construit în limitele FAA. Deoarece jumătate din greutatea vehiculului este compensată de plicul de heliu (punga mare, asemănătoare cu ochiuri în partea de sus a vehiculului), ambarcațiunea este mai mare decât o dronă tipică: lungime de 28 de metri și diametru de 7 metri. Frații Egan au explorat pentru prima dată în mod serios posibilitatea construirii unei astfel de ambarcațiuni în 1999, dar materialele la acea vreme erau prea grele pentru a face totul să funcționeze. În 2012, au revizuit ideea, cu un cadru de aer compus din compozite de carbon, care sunt suficient de ușoare și puternice pentru a forma Plimps de lucru. Ideea pentru Plimp a gestat cu mult înainte de atunci.

„Am venit cu ideea de copii”, spune James Egan, „experimentând cu baloane de heliu și avioane cu glisier balsa în garajul tatălui nostru.”

Tatăl lor a fost un inginer Boeing, deși atât James cât și Joel au urmat cariere în afara aviației. Când au decis să facă bine pe Plimp, l-au căutat pe Dan Raymer, care a lucrat anterior la dirijabilul Dynalifter. Nava rezultată folosește aripi mici pentru ridicare și elice electrice pentru tracțiune, lăsând-o să decoleze și să aterizeze pe verticală, în timp ce manevrează pe cer cu mai multă dexteritate decât se așteaptă de la un blimp.

În prezent, poate transporta o sarcină utilă de până la 14 lire, deși există o schimbare între mărimea sarcinii utile și dimensiunea bateriei. Cu o sarcină utilă de 5 lire sterline, precum o cameră înclinată dedesubt, Plimp poate zbura până la o oră în timp ce face o croazieră la 30 mph. Este, ca un drone comercial de 55 de kilograme, încă guvernat de restricțiile de bază ale FAA, cum ar fi zborul în linia de vedere a pilotului. Dar pentru că este masiv, pentru un drone, linia vizuală este de până la 3 mile. Și în afară de raza de acțiune, Plimp încearcă ceva aproape neașteptat în istoria aeronavelor: o garanție că nu va cădea.

Egan Airships susține că plicul este suficient de puternic pentru ca acesta să nu se spargă chiar dacă cineva înfige un cuțit în el sau trage cu el cu o pușcă sau cu o pușcă. Cu plicul intact, într-o coborâre neplăcută, viteza descendentă a lui Plimp va coborî la 9 mph, ceea ce poate fi supraviețuit pentru toți cei implicați. Acesta este un mare punct de vânzare pentru proiecte Plimp viitoare, mai mari, care poartă oameni și este important și pentru modelul de drone, deoarece înseamnă că orice echipament scump atașat dronei este foarte probabil să supraviețuiască oricărui accident posibil.

Pentru versiunea inițială, fără echipament, care va purta un preț în cele șase cifre scăzute, Egan Airships se uită la o gamă de clienți, de la fermierii care vor să cerceteze mai eficient câmpurile mari, până la Garda de Coastă și Departamentul Securității Interne, pentru a patrula vaste canale goale de pământ și mare. Ar putea funcționa, de asemenea, pentru agenții de publicitate, dornici să prindă ochii într-un mod nou și inedit.

Poate face spectacole cascadorii, spune Joel Egan, ceea ce este mai mult decât poate face un panou publicitar .

Modelul actual Plimp este doar începutul visului ambițios al Egan Airships. În prezent, acestea solicită renunțări la FAA, atât pentru a construi peste limita de 55 de lire sterline, cât și pentru a opera peste mulțimi, datorită siguranței pungii mari flotante Plimp .

Iar visul final este să treci dincolo de un drone stabil și sigur, într-o nouă formă de transport uman. Frații Egan s-au gândit cu privire la posibilitatea unei navete Plimp de 150 de metri lungime, care ar putea duce 12 persoane de la aeroportul din Seattle în campusul Microsoft în șase minute (o călătorie de puțin mai puțin de 16 mile, în timp ce zboară Plimp), sau o misiune de marfă și transport care ar putea livra medicamente pe teritoriul Amazonului, unde mașinile și bărcile nu pot merge, având nevoie doar de o mică poiană pentru aterizare.

Plasându-se într-o lungă linie de inovație aeriană, frații văd Plimpul ca primul pas într-o nouă eră a zborului sigur.

De fiecare dintre aceste lucruri, de la baloane la direcții până la avioane până la elicoptere, a fost o cursă în care oamenii s-au accidentat, spune Joel Egan, și prin rănit, adică mort.

Dacă Plimpul poate să își îndeplinească promisiunea, dacă hibridul ciudat avion-blimp este la fel de sigur și la fel de util pe cât a promis, atunci poate îndeplini o viziune a aeronavelor expuse în Știința Populară în 1923, a unui viitor luminos de transport activat de dirijabile.

Cu toate acestea, înainte ca aceste vise să poată decola, Plimpul trebuie să-și găsească o nișă pentru sine ca drone. Urmăriți-l în zbor mai jos:

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Sute de aisberguri invadează brusc benzile de transport

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Tot ce știm despre noile avioane din „Top Gun: Maverick”

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut

Cinci alimente care să îți îmbunătățească sănătatea inimii - și două de evitat absolut